Atrium

Kinderopvang en jeugdlokalen, Meldert (BE)

Atrium

Kinderopvang en jeugdlokalen, Lummen-Meldert (BE)

 

Het gebouw dat C.T. ARCHITECTS ontwierp voor deze wedstrijd gaat uit van een maximale functionaliteit en ruimtelijkheid in combinatie met een eenvoudig bouwsysteem dat flexibiliteit naar indeling toelaat doorheen de tijd.

In ons concept bevond de kinderopvang zich op het gelijkvloers van het nieuwe gebouw; de jeugdlokalen werden gesitueerd op verdieping. Door te werken met een constructief basisprincipe waarbij de gesloten buitenwanden op verdieping fungeerden als verdiepingshoge balken en een “wafelvloer” zorgde voor een maximale stijfheid en overspanning, konden de kinderopvang en jeugdlokalen verschillend van mekaar worden ingevuld. In de kinderopvang werd gewerkt met een glazen “schil” die zich naar binnen en buiten plooide afhankelijk van de nodige binnen- en buitenruimtes. Door deze ingreep werd een maximaal contact met de groene omgeving en een lichte en aangename atmosfeer binnen gecreĆ«erd. Ongewenst zonlicht werd buitengehouden door diverse oversteken van het bovenvolume. De buitenruimte bij de kinderopvang werd gesitueerd langs de collectieve buitenruimte van het naastliggende woonzorgcentrum om interactie tussen de rusthuisbewoners en de kinderen te stimuleren.

De verdieping met de jeugdlokalen werd opgevat als een soort geprefabriceerde “bakconstructie” in houtmassief- of houtskeletbouw waarbinnen zoveel mogelijk zelforganisatie en zelfbouw kon plaats vinden. De jeugdlokalen werden gegroepeerd rond een gemeenschappelijke binnenplaats die in verbinding stond met het publieke domein. Groepswerking en collectiviteit stonden in dit concept centraal.

 

Type project: wedstrijdontwerp, Opdrachtgever: Gemeente Lummen, Jaar: 2013